lørdag den 14. januar 2012

Nye tider, nye ikoner, nye behov

                                                   Kan købes her, hvorfra billedet også er lånt
Jeg har lagt den her under "Jeg læser" etiketten, men faktisk burde den hedde; "Jeg har planer om at læse". Til 70 kr. stykket burde det også være et overskueligt mål. Bogen er skrevet af Torben Steno og blev d. 12. januar 2011 bedømt i DR's kulturprogram; Smagsdommerne, hvilket altid er hyggelig, lærig, underholdning, synes jeg.

Jeg citerer; "Er elementær bevidsthed om høflig og respektfuld opførsel trængt i baggrunden af egoistisk behovstilfredsstillelse? Sagesløse ekspedienter modtager private trusler fra kunder. Assistenter taler i telefon, mens de hjælper ældre på toilettet. Overfusning af medarbejdere i SKAT er ikke sjældent. Folk i kø raser mod hinanden.
Torben Steno taget temperaturen på den danske høflighed. Det er blevet til en stærkt personlig, sjov og tankevækkende bog, der viser, at ung som gammel længes efter nye faste former, fordi de er en simpel nødvendighed."

Det er da lige i øjet! Meget mere aktuelt bliver det da ikke. Det er efterhånden en meget relevant debat. Over alt i samfundet ses konsekvenser og resultater af 70'ernes genskabelse af hele skolesystemet. Den generelle opfattelse af autoriteter har rykket sig drastisk gennem de sidste 40 år. Og efterhånden er vi vel mange der af og til efterlyser lidt fastere former. Samtidig ses der for tiden en generel tendens til at se tilbage, en søgen efter 40-60'ernes normer og værdie-sæt. Ulyana Sergeenko's klasisske, konservative, dog med et twist - kreationer, har forlængst lagt en hel ny stil for dagen og udkåret hende til et sikkert ikon for 10'erne. Og hvem har ikke ladet sig inspirere af "Mad Mens" gaderobe? Selv Emma Gads gamle klassiker fra 1918, "Takt og tone", sælger igen. Ikke fordi vi nogensinde kunne finde på at vende tilbage til den sorte skole, spanskrør, kvinder uden stemmeret eller børn der blot skal ses. Men er vi ikke bare efterhånden en smuuule fed up af uregerlige folkeskolebørn, mennesker med ikke-eksisterende respekt for autoriteter og den daglige mangel på høflighed?

Personligt så jeg da gerne et comeback af gentleman'en og en velfortjent pause til cowboybukserne..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...