lørdag den 25. februar 2012

Hjælp til blogger


.. Jeg har efterhånden skrabet en lille håndfuld af nyttefuld info om blogger sammen. Blogger er platformen jeg benytter mig af, man kunne også have brugt WordPress. Og mange andre, der i blandt sikkert nogle der er mindre gratis.

Når man snakker blog-teknik, blog-hjælp, nyttefuld info, bliver jeg da nød til lige at starte med at referere til Mamma Mia's blogger-hjælpe guide. Den hjalp mig da jeg skulle starte op. Og har uden tvivl hjulpet hundredevis af andre håbløse blog-novicer.

Her kan man finde vejledning og svar på mange helt grundlæggende problemer - og få lidt fifs til ekstra blog-lir.
Angående blog etik og promovering (den kedelige tørre del af bloggeriet) af éns egne blog er det værd at kikke på følgende blogs;

Blog tilskud:

Tag det med et grant salt, nogle af disse forslag ville blive mødt med en hvis modstand hvis rent faktisk praktiseret. Der er en klar grænse for hvad andre blogger bryder sig om på egne blogge. Og de færreste kan lide at føle sig "spammet" eller udnyttet.

Slagt en hellig ko:

Videre til det noget sjovere.. Tricks og små fifs..
Hvis du er nået så langt at du vil lave din egen Blinkie er der flere fine tutorials at finde online. En af dem jeg ville fremhæve her, var Birdie And I's, desværre er denne blog lukket i øjeblikket (!!?). Så det bliver det altså ikke lige til. I stedet får I den her, som jeg desværre ikke har kikket nærmere på (sorry).


En anden lille sjov ting man kan lave er en OrdSky - dette kan gøres på wordle.net og giver et super fint resultat, som jeg dog ikke helt ved hvad jeg skal bruge til. Endnu, men måske en dag det kunne komme til gavnWordle: tini tiny thing
Den her lavede jeg i går aftes - den kan ses hvis du klikker på den lille sky, øverst i mit højre sidepanelEn anden mere eller mindre nødvendig widget er instagram (Dette er en widget for I-Phone brugere, der benytter sig af instegram photo sharing) - en lille billedserie af dine egne random billeder. Dette kan hentes på BadgePlz..


I forhold til billedredigering; er Picnik værd at nævne, det er en gratis side (lidt endnu i hvertfald). Der giver mulighed for at lave en header og lægge effekter på dine billeder. Alt dette har Rappedikke skrevet et par ord om, og kan læses her; DIY Header - Picnik
Hvis du benytter dig af PhotoShop til redigering af dine billeder, kan du få nogle fede effekter ved downloading af Lomo Lights Leaks: Lomo Light Leaks. Det trick har jeg tyv lånt, fra den her fine blogger, Linn Katarine, som har mange fine PhotoShop fifs..
Når jeg selv billedredigerer (Og det gør jeg altså i et stort omfang efterhånden), omfatter det som regel mærkning af billederne, brug af effekter, redigering af lys og røde øjne. Jeg mærker for så vidt muligt ALTID mine billeder. Det sker at jeg glemmer det, men som oftest står den på auto. Mia (se ovenstående link) har skrevet et fint kapitel om emnet. Så jeg siger bare lige lidt om det kort. Jeg bruger kun PhotoScape til det. Det dækker mine behov fint. Når jeg "mærker" vil det bare sige at min blog adresse står nederst i højre hjørne af billedet, dog er det så småt at man ikke vil kunne se det umiddelbart. PhotoScape er et gratis program og har nogle fine features.Alm. billed - Uredigeret
Redigeret; Mærket, effekt, vignetering, størrelsen reduceret

Alm. uredigeret
Redigeret; mærket og lys, kontraster etc. er ændret, og så er hjørnerne mørkere (vignetering)

Alm. uredigeret

Redigeret; effekt, mærket


Billederne kan også ses her.. Ellers er jeg altså gået hen og er blevet ret vild med min nye fotobog "Hot Shots", som jeg har ladet mig inspirere til på den her friske piges blog - Smileandsayfromage - en fin foto blog btw. Bogen er meget grundlæggende, og kan købes for små 130,- online. Den kan bruges til alle typer kamera, store så vel som små. Der er i hvert fald en håndfuld tricks der er lige så godt udnyttet med mit gamle Canon digital kamera som mit nye spejlrefleks kamera.


Når jeg blog-kikker, -surfer, -stener - whatever you wanna call it - holder jeg specielt øje med de mange forskellige måder folk vælger at sætte deres blogs op på (jeg kunne nævne mange, der gør mange forskellige fede ting - men det er altså et indlæg for sig selv). Platformen har selfvøgelig meget at sige, man kan straks se hvis det er Bloggers Delight (Dette er dog nok nærmere et netværk end en platform) i modsætning til Googles Blgger/Blogspot eller WordPress (flere forskellige platforms kan ses her.) For mig er det vigtigt at bloggen er umiddelbar overskuelig, enkelt opsat, appetitvækkende - og vigtigst af alt  - personlig. En af de ting jeg synes er rigtig fine for tiden er små håndlavede tegninger. Altså helt gammeldags tegninger scannet ind eller lagt ind som billeder. Min gamle header havde en -

Denne header er lavet i PhotoScape og siden sat sammen i alm. standard Paint
Ligeledes er min nye header.


- og når du kommer ind på min blog er der én..
Et par andre blogger der er virkelig dygtige på den front er igen Smileandsayfromage og så hende her; Tambourine Sam..En anden ting der for mig i højgrad er med til at skabe den der stemning af personlighed, er et "Favicon". Det er nemt at lave, det vigtigste er at billedet er kvadratisk og fylder mindre en 3 kB (? mener jeg). Dette kan ordnes i paint. Favicon betyder faktisk favorit icon, og er den lille firkant der bliver vist øverst på hjemmeside-fanen - og lige ledes på favoritlisten hvis siden bliver tilføjet til sådan én. Mit favicon er i øjeblikket en lille fjollet regnbue. Måske det næste på min to do liste?Og så den meget basic billed-gadget, som blogger selv stiller tilrådighed. Den giver virkelig nogle muligheder hvis blot man er kreativ nok. Før det første er der den uudtømmelige mulighed for alle mulige kombinationer at små håndtegnede tegninger (ala min "Blog under opstart") med dertil hørende små tekster (maskinskrevne), hvorfra man tilmed kan linke videre til lige hvad man lyster. Disse billed-gadges fungere også fremragende til at fremhæve bestemte emner af indlæg, ex. "Jeg læser" indlæg, "Jeg lytter til", "Jeg ser", "Jeg æælsker" - eller som Tambourine Sam har gjort, små farveblyants tegninger, men større tekst - med link videre til gratis musik afspildnings sider. En anden ting man kan gøre med samme gadget eller en tekst-gadget er at tilføje et billed eller blot en tekst, nederst i sit layout. Jeg har selv lavet et lille billed ved hjælp af PhotoScape og Paint, som ses når du har scrollet hele min blog igennem;Hmm, hvad kunne ellers være interessant? LinkWithin er et seriøst fedt gadget, jeg ikke ville være foruden. Det mener jeg også Mia har skrevet om, og ellers er det ret simpelt, det hentes bare på Linkwithin.com..I dag har jeg så lige tilføjet en standard Facebook LIKE-button.. Den er super fin. Sådan en har jeg bare ønsket mig i lang tid. Ved ikke hvorfor jeg ikke har gjort det noget før. Den, og mange andre mere avancerede visioner kan frit og gratis hentes her.
Den her fine én, kan hentes gratis her og betyder blot at din blog er reklame fri. Bloglovin' badget tilføjes lige sådan, ved altså at gå ind på Bloglovin's hjemmeside. Det samme med Pinterest.
Og apropo Pinterest, så er det altså en fantasisk idé. Det fungere meget ligesom en stor opslagstavle, hvor du så har mulighed for at samle billeder fra hele nettet i forskellige mapper, med forskellige emner. Og desuden se hvad alle andre har samlet. Det givet et utroligt resultat, der skal ses for helt at forstås. Pinterest kan f.eks. ses her..

Det var det jeg lige umiddelbart kunne hitte på, der er selvfølgelig en masse praktisk info, som også er nødvendig at forstå for at kunne bruge blogspot. Men det er mildest talt ret kedeligt, så det skriver jeg altså ikke lige om.. Men besvarer gerne spørgsmål hvis der skulle være nogen.

Det var alt for nu - måske det her indlæg får en lille opfølger fætter, når jeg kommer i tanke om hvad jeg egentlig burde have skrevet om. Hihi

Hvis du skulle være på jagt efter nye interessante blogge er det værd at kikke på blogger delights netværk, blog-land.dk eller blogtoppen.. og og og, hvis du er til det lidt tungere, de lidt mere hardcore blogging facts, end hvordan man bager de bedste fastelavnsboller, så prøv den her - http://bonusninja.net/ - Den her blogger Ninja, har en passende kategori for mig der omfatter blogspot, googles blogger platform og lidt af de mere politiske og nyhedsomspændende aspekter af platformen - http://bonusninja.net/blogger-seo.

Der er mange fifs at finde i blogland omring hvorledes man bedst muligt booster sit læser tal, de fleste af dem er meget basale og let forståelige. Den her var tilgengæld ny for mig - http://bonusninja.net/blogger-title.. Enjoy!Fortsat god søndag..
8 kommentarer:

 1. Hej Tine :)

  Tak for din hjælp ;) Men har liiiige et par spørgsmål mere hvis du eventuelt kan hjælpe mig?

  1. Hvordan har du fået billeder ude hvor du kalder de "andre indlæg"?

  2. Hvordan laver jeg den liste der hedder "you might also like" under hvert indlæg?

  Tak fordi der er hjælp at hente for en blog-spade som mig ;)

  SvarSlet
 2. Hej Camilla. Det var da så lidt, godt det kommer nogen til nytte. Jeg har jo lige selv været der, og synes stadig det er svært ind imellem..

  2. (Ja, undskyld. tager dem lige bagfra) "you might also like" fidusen er et widget, fra linkwithin. Du går simpelthen bare ind på http://www.linkwithin.com/learn
  - udfylder, og trykker "get widget". i dit blog layout rykker du den således at den ligger under dine blogindlæg. håber det er forståligt, skriver lige med en stor ked baby på armen, så det besværlig gør altså processen lidt..

  1. billederne ved andre indlæg kommer af sig selv, så snart der er billeder af betydenlig st'rrelse i indlægget. når mine er "ekstra store" kommer de med.

  vh tine

  SvarSlet
 3. :) Tak for dit svar trods baby gråd ;) Ha en dejlig dag, jeg vil forsøge mig frem så

  SvarSlet
 4. Var så lidt i hvert fald :) Håber det kunne hjælpe!
  God weekend

  SvarSlet
 5. Uuuh så mange gode fif! Lige noget for en ny blogger som mig - det skal helt sikkert tjekkes ud. Tak for det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt i hvert fald :) God sommer!

   Slet
  2. Kikkede lige din blog hurtigt ;) Den ser rigtig fin ud, kan også se du har haft gang i et lille sengerand projekt. Det skal jeg helt sikkert lige nærd studere, når jeg engang har tid ved maskinen igen!

   Slet
 6. Ja så er den blevet noget mere opdateret. Studer du bare løs:-)

  Har meldt mig som fast læser, glæder mig til at se mere.

  Slinky.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...